INEOS GrenadierFL5Alfa samicas Dominikou
Úvod / Auto/Moto / Pohľad z Venuše / Hyundai Santa Fe 2,0 CRDi 8AT SMART – Flamenco tanečnica

Hyundai Santa Fe 2,0 CRDi 8AT SMART – Flamenco tanečnica

Ono sa hovorí, že nič na tomto svete sa nedeje bez príčiny. A každé prečo? má svoje lebo! Vo väčšine prípadov si to lebo vieme vysvetliť až s dostatočným odstupom času. Takže teraz by som rada spravila jeden krok vzad v čase a v priestore a odhalila racionálnosť a španielsku náturu flamenco tanečnice, ktorú dostalo toto SUV od Hyundai-u k menu Santa Fe do vienka. 

Ak ste ako 90 % blížencov na svete – večne nerozhodní a nikdy neviete či je dobré mať TOP výbavu v aute, alebo práve naopak, neviete sa rozhodnúť, či chcete mať látkové sedadlá, alebo si nechať vyškvariť zadok na horúcich letných kožených sedadlách, či chcete mať 50 odtieňov farby ambientného osvetlenia, alebo ho nechcete vôbec, tak Hyundai Santa Fe v edícii SMART vyrieši všetky Vaše dilemy. 

Toto auto nie je polotovar, ktorý si dochutíte podľa vlastnej chuti. Nie, nie. V edícii SMART dostanete dokonale upečený koláč a jediné čo si môžete vybrať je farba polevy (poleva rovná sa lak, pričom ak sa rozhodnete pre červenú akú sme mali v našom teste, tak máte metalický lak v cene).

Skúsenosti ma naučili, že pri autách nie je vhodné robiť urýchlené závery (bodaj by to bola pravda vo všetkom). Autá vedia veľmi pozitívne / možno aj menej pozitívne prekvapiť. Preto som prvotnú obavu, že toto prerastené auto na 17 palcových zliatinových diskoch, nosiace kus slniečka / ježka na zadku mi nie je veľkosťou kompatibilné odignorovala. 

Polymorfizmus Santa Fe, ktorý sa javí v dizajnových odlišnostiach prednej časti voči zadnici sa mne veľmi páčil. Kým zadná časť sa prikláňa ku konzervatívnejšej vetve, kde dominujú decentné svetlá so žltým lemom pripomínajúce časť slnka, pohľad na veľkú prednú masku, tvary LED svetlometov sa dizajnovo blíži k postmoderne. 



Práve dizajn a veľkosť nedovolí tomuto Hyundai-u asimiláciu s tuctom ďalších SUVčiek na preplnených parkoviskách. Predné Full LED svetlomety si výborne posvietia na cestu, ktorou sa flamenco tanečnica vyberie za rytmu dvojlitrového dieslového motora s výkonom 185 koní pri 4000 ot./min, s max. krútiacim momentom 400 Nm pri 1750- 2500 ot./min.  

V interiéri sa už spomínaná mohutnosť nazýva priestrannosťou a teda páni... tam je miesta. K pocitu Alici v krajine obrov mi dopomohli aj moderné, vkusné šedé látkové sedadlá, ktorých dĺžka sedáku nebola šitá na mieru mojich nôh. Na druhú stranu, široká lakťová opierka bola veľmi príjemná skúsenosť. Dokázala vytvoriť pohodlie pre obe lakte (aj šoférove, aj spolujazdcove). 



Veľkosť automaticky predurčuje takéto auto na dostatok miesta na dolné končatiny aj pre predných aj pre zadných pasažierov. Nemusia sa báť ani dlhonohí fotografi, ani basketbalisti. Toto flamenco je naozaj pre všetkých. Aj pre rodiny s väčším počtom detí (ale to samozrejme už chce 7 miestnu verziu). 

Hyundai Santa Fe v edícii SMART je v podstate synonymom dokonalého ženského šatníka. Hovorí sa, že ten nepotrebuje nutne obsahovať 200 kusov, vraj stačí mať zopár kvalitných kúskov, z ktorých sa vždy a akýkoľvek dress code dá nakombinovať. Ak zameníme kusy oblečenia za výbavu a asistentov, šatník bude vyzerať takto: kožený, výškovo aj pozdĺžne nastaviteľný volant s mnohými tlačidlami, sedadlo vodiča v elektrike, vyhrievanie nielen predných, ale aj zadných sedadiel, adaptívny tempomat s obľúbenou funkciou „Start&Stop“, predné a zadné parkovacie kamery, 7 palcový farebný dotykový displej ( to je ten kus, ktoré chce byť na očiach a vytŕča nad úrovňou palubovky) so službami služby Apple CarPlay/Android Auto, systém pre automatické udržanie vozidla v jazdnom pruhu LKA, systém autonómneho núdzového brzdenia FCA - detekcia vozidiel, chodcov a cyklistov, môj obľúbený asistent upozorňujúci, že je čas na šálku teplého nápoja a veľmi dôležitý asistent, ktorý po vypnutí motora upozorní, aby ste skontrolovali, či ste nezabudli deti ráno vysadiť pred školou. Samozrejme, tých funkcií a asistentov je viac, ale to sa obsah šatníka vyšplhá na vysoké číslo, preto v prípade záujmu, všetko nájdete tu. 



K motoru s objem 1995 cm3 patrí v tejto edícii 8 stupňový automat. Chod motora je veľmi kultivovaný, príjemne tichý. Nuž čo si budeme klamať, táto flamenco tanečnica nie je z tých, ktorých temperament prebudí dávno stratenú vášeň. Tá tanečnica nepatrí do skupiny N. Táto dáma jazdí 1. skromne, 2. rozvážne, 3. komfortne. Svoju skromnosť prejavuje v spotrebe paliva – v priemere je to 7 l/100 km, ale jazda „na starú pani tanečnicu“ je skutočne spotreba 6,4 litra na 100 km reálna. 

Aby ponúkla akúsi satisfakciu rodičom, ktorí nemajú na výber a sú „nútení“ kupovať rodinné autá, disponuje výberom jazdných režimov Eco, Comfort, Smart a Sport. K rozvážnosti len toľko, že vďaka pohonu 4x4 a asistenta na kontrolovaný zjazd z kopca sa nemusíte striktne držať spevnených ciest. Komfort – áno, to je to, čo postaršie generácie veľmi ocenia. 

Už spomínaná priestrannosť, dostatok odkladacieho priestoru v interiéri, príjemne vyladený podvozok, a ak k tomu ešte pripočítame objem batožinového priestoru  625 / 1695 l, dámy a páni, rodičia a deti, tu nie je čo riešiť. Jedine ak... , čo mi akosi neladilo k tejto flamenco tanečnici sú tie 17 palcové disky. 



Ja viem, že aj tanečnica môže nosiť gumáky, ale všetci vieme, že v lodičkách jej to pristane viac. Mne ako žene, matke, bol tento Hyundai Santa Fe v edícii SMART veľmi sympatický. Vnímam ho ako rodinné auto, v ktorom víťazí rozum a cit. K racionalite voľby v prospech Santa Fe v edícii SMART je bezpochyby aj jeho cena.  

Cena 34.490 EUR sa lepšie ako „Rozum a cit“ opísať nedá. Ako som spomínala na začiatku, nič nie je náhoda. Dostať do testu Hyundai Santa Fe v edícii SMART v čase koronakrízy, kedy si všetci uvedomujeme, že bez nákupných centier, bez kín, bez fancy reštaurácií sa žiť dá. Ku šťastiu a spokojnosti, pohody nám stačí oveľa menej. Zdravie a základný komfort, môže pre racionálne zmýšľajúceho človeka znamenať práve Hyundai Sante Fe v edícii SMART. 

Autor: Amy Zaťková, foto: Pavol Gemeiner