INEOS GrenadierFL5Alfa samicas Dominikou
Úvod / Novinky / Dva jednoduché kroky, pomocou ktorých môžete zvýšiť výkon motorového vozidla

Dva jednoduché kroky, pomocou ktorých môžete zvýšiť výkon motorového vozidla

Zvýšenie výkonu motorového vozidla môže byť pre mnohých majiteľov áut prioritou, najmä ak hľadajú spôsob, ako zlepšiť ich jazdné vlastnosti, zvýšiť efektivitu paliva a zabezpečiť dlhšiu životnosť stroja. 


Na dosiahnutie týchto cieľov je dôležité zamerať sa na údržbu kritických komponentov a využitie doplnkov, ktoré môžu prispieť k optimálnemu výkonu. 


Ktoré dva jednoduché, ale účinné kroky pomôžu zvýšiť výkon aj bezpečnosť vášho motorového vozidla?


Filter pevných častíc v dobrom stave

Špeciálny filter pevných častíc (DPF) je zariadenie nachádzajúce sa vo výfukovom systéme dieselových motorov, ktoré zachytáva a ukladá sadze a iné pevné častice produkované spaľovaním paliva. Tieto častice sú škodlivé pre životné prostredie a zdravie ľudí, preto je DPF kľúčovým komponentom na zníženie emisií.

Udržiavanie DPF v dobrom stave je ale nevyhnutné aj pre zabezpečenie optimálneho výkonu motora, pretože zanesený alebo poškodený DPF môže spôsobiť obmedzenie prietoku výfukových plynov, čo vedie k zvýšenému spätnému tlaku na motor. Tento zvýšený tlak môže znížiť výkon motora, zvýšiť spotrebu paliva a spôsobiť ďalšie problémy s emisným systémom.


Pravidelná údržba DPF

Na zabezpečenie správneho fungovania DPF je dôležitá pravidelná údržba. Pravidelná kontrola a čistenie DPF môže predísť jeho upchatiu a predĺžiť jeho životnosť. Pri bežnej prevádzke sa zariadenie samočistí prostredníctvom procesu nazývaného regenerácia, pri ktorom sa nahromadené častice spália. Avšak pri jazde na krátke vzdialenosti alebo v mestských podmienkach nemusí byť regenerácia dostatočná, a preto je potrebné jeho špeciálne čistenie.




Ako na ekologické čistenie DPF?

Efektívne ekologické čistenie DPF je dôležitý krok na udržanie jeho vysokého výkonu bez škodlivých dopadov na životné prostredie. Existuje niekoľko metód, ako toto zariadenie ekologicky vyčistiť:

Použitie špeciálnych čistiacich aditív: Na trhu sú dostupné rôzne aditíva, ktoré môžete pridať do paliva. Tieto aditíva pomáhajú rozkladať a spaľovať nahromadené častice pri bežnej prevádzke vozidla, čím prispievajú k čistejšiemu DPF.

Profesionálne čistenie ultrazvukom: Ultrazvukové čistenie je efektívny a ekologický spôsob, ako dôkladne vyčistiť DPF bez použitia agresívnych chemikálií. Tento proces využíva vysokofrekvenčné zvukové vlny na odstránenie usadenín a nečistôt z filtra.

Termálne čistenie: Tento proces zahŕňa zahriatie DPF na vysokú teplotu v kontrolovanom prostredí, čím sa spália všetky nahromadené častice. Termálne čistenie je efektívne, no malo by sa vykonávať len profesionálmi, aby sa predišlo poškodeniu filtra.


Užitočné a štýlové deflektory

Deflektory okna, známe aj ako veterné deflektory alebo dažďové clony, sú špeciálne aerodynamické doplnky, ktoré sa inštalujú (nielen) na okná vozidla. Ich úlohou je smerovať prúd vzduchu tak, aby znižovali turbulenciu a hluk pri jazde s otvorenými oknami, a zároveň chránili interiér vozidla pred dažďom a nečistotami.


 

  • Dobré deflektory pomáhajú zlepšiť aerodynamiku vozidla, čím znižujú odpor vzduchu a zvyšujú palivovú efektívnosť. Tento efekt je obzvlášť výrazný pri jazde na diaľnici alebo vo vysokých rýchlostiach.
  • Pri otvorených oknách sa často stretávame s nepríjemným hlukom a turbulenciou. Deflektory smerujú prúd vzduchu tak, aby sa tieto negatívne efekty minimalizovali, čím zvyšujú komfort pri jazde.
  • Tieto systémy tiež umožňujú jazdu s mierne otvorenými oknami aj počas dažďa, čím zabezpečujú lepšiu ventiláciu interiéru bez rizika, že sa do vozidla dostane voda alebo nečistoty.
  • Okrem praktických výhod dodávajú deflektory vozidlu aj štýlový a športový vzhľad. Sú dostupné v rôznych dizajnoch a farbách, takže si môžete vybrať tie, ktoré najlepšie ladia s vaším vozidlom.

 


Inštalácia je jednoduchý proces, ktorý zvládnete aj doma s minimálnym náradím. Väčšina deflektorov je navrhnutá tak, aby sa jednoducho pripevnili pomocou zacvakávacieho systému. Pred inštaláciou je dôležité dôkladne očistiť povrch okna, aby sa zabezpečilo pevné prichytenie.


Zvýšenie výkonu motorového vozidla môže byť s týmito doplnkami jednoduchšie, než si myslíte. Investícia do pravidelnej údržby a kvalitných doplnkov sa vám tiež vráti v podobe spoľahlivého a výkonného vozidla, ktoré vás bude tešiť dlhé roky.


Zdroj obrázka: applezoomzoom/Adobestock.com